Kycklingbuljong i långkokare


Precis som 100daysofrealfood-Lisa Leake gör buljong på resterna av sin hela kyckling i långkokare, så ville jag göra samma sak. Och hur enkelt var det inte?
Efter att kycklingen tagits isär slängde jag bara tillbaka ben och fett i långkokaren (allt spad och löken skall vara kvar sedan tillagningen av kycklingen).
Därefter tillsattes:
2 morötter - grovhackade
1 selleristjälk - grovhackad
1-2 persiljestjälkar
1-2 timjanstjälkar
1 lagerblad
Salt efter smak (jag skippade saltet helt nu första gången, finns ju redan i spadet från kycklingkoket).
Vatten. Jag pytsade i 2.3 liter (upp till hälften av min långkokare som rymmer 6.5 liter)
 
Sedan lät jag det puttra på "låg" mellan 20.00-07.00. Om man gör det under dagen rekommenderar LL 8-10 timmar.
 



Hel kyckling i långkokare




Det här receptet har jag lånat från den fantastiska Lisa Leakes blogg 100 days of real food.
 
Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 1-2 gula lökar
  • 2 tsk paprikakrydda
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk vitlökspulver
  • 0.25 tsk cayennepeppar
  • 0.25 tsk svartpeppar
Tillaga

  • Hacka löken lite halvslarvigt och hiva ner i långkokaren
  • Blanda alla kryddor
  • Gnugga kycklingen med kryddorna (köper min kyckling urholkad, annars får du göra det först).
  • Lägg kycklingen på löken
  • Sätt långkokaren på hög och vänta i 4-5 timmar. 
 

Ekolåda v33



Varannan tisdag får vi en leverans av Stora mixlådan från Ekolådan.
Den funkar perfekt för vårt tvåmannahushåll där vi är lite dåliga på att äta frukt så fruktdelen håller oftast i två veckor. Vi brukar även välja till andra ekologiska varor såsom någon dryck, majschips och supergoda holländska våffelkakor... 

I veckans låda fick vi:
Zucchini (1 st)
Kålrabbi (1 st)
Morötter ( ca 10 st)
Gurka (1 st)
Tomat (3 st)
Rödlök (3 st)
Sallat (1 enormt huvud)
Banan (6 st)
Äpple (5 st)
Minivattenmelon (1 st)
 
 
 
RSS 2.0